Afhankelijk van het aantal deelnemers maakt U deze excursie in een taxi, minibus of een zgn “Coaster”, allen met airconditioning. In ieder geval maakt U de trip altijd met uw eigen privé chauffeur en gids, want grote onpersoonlijke groepen zijn niet “ons ding”.

U vertrekt ‘s ochtends vanaf Uw hotel om zeven uur, waarna U naar Dendera en Abydos rijdt. ‘s avonds rond 18.00u bent U weer terug in uw Hotel.

De prijs voor deze excursie is afhankelijk van het aantal deelnemers en van de op dat moment geldende tarieven in Egypte. De voor uw gezelschap geldende prijs kunt U aanvragen via ons aanvraagformulier excursies.

Bij deze excursie is inbegrepen:

  • Vervoer met Uw eigen chauffeur in een Airconditioned busje

Niet inbegrepen zijn

  • De entreegelden (aangezien die regelmatig veranderen)
  • Drinken tijdens de excursie,
  • Fooigelden voor chauffeur (en eventueel gids),
  • persoonlijke uitgaven (zoals souvenirs e.d.)

Optioneel:

  • Een Engels-, Duits- of Franstalige gids,
  • Een lunchbox.

Enige informatie over Dendera en Abyos.

Dendera:

Bijna 50 Km ten zuiden van Naj’ Hammâdi ligt de afslag naar de Tempel van Dendera, het vereringscentrum van Hathor, godin

Temple van Dendera
Temple van Dendera

van de liefde en de muziek, de grote moeder en godin van de lucht.

Ooit lag het tempelcomplex in het centrum van de hoofdstad van de 6e provincie van Opper Egypte. Nu ligt het, omringt door een enorme muur, eenzaam aan de rand van de woestijn.

De geschiedenis van het heiligdom gaat terug tot Cheops (Khufu), maar de bewaard gebleven delen dateren uit de Ptolemaeïsch-Romeinse tijd.

In het midden staat het tempelgebouw van Hathor. De pyloon bleef onvoltooid, zodat u via de Romeinse zuilengang meteen bij de grote Zuilenhal komt, waarvan de grote kapitelen met het gezicht van de godin met de koeienoren de gevel domineren.

Het plafond, gesteund door 24 monumentale zuilen, symboliseert de lucht en is versierd met astronomische afbeeldingen, gevleugelde zonnen en vliegende aasgieren. Het centrale processiepad loopt in klassieke Ptolemaeïsche stijl omhoog door een kleinere zuilenhal en twee voorkamers met offertafels en kisten voor de godenbeelden.

Daarna komt U bij het allerheiligste, dat door een cirkel van elf kamers wordt omringd. De muurschilderingen, waarvan sommigen tijdens het christelijke tijdperk zonder enig respect werden uitgehakt, tonen scenes, waarvan de vaak ongenoemde koning offers brengt en eer betuigt aan Hathor en haar goddelijke echtgenoot Horus, van Edfû.

De mooiste reliëfs vind U in de crypten, een geheim gangenstelsel, waar de kostbare godenbeelden, die op de muren staan afgebeeld, werden bewaard. (de ingang tot de crypten vind U helemaal rechts achterin het tempelcomplex).

Vanuit de binnenste voorkamer komt U in de nieuwjaarskapel met een plafondreliëf van de godin Noet.

Hierop ziet U ook de Hathortempel afgebeeld, beschene door een vroege ochtendzon. Op nieuwjaarsdag gingen de priesters naar het tempeldak en plaatsten het beeld van Hathor in de kleine kapel met zuilen bekroond door Hathor-kapitelen.

Deze vernieuwing van de levenskracht wordt ook getoond in de afbeeldingen van de twee Osiriskapellen aan de noordkant van het dak.

De herrijzenis wordt gesymboliseerd in de god die op een draagbaar ligt. Als teken van zijn ontwaken raakt hij zijn voorhoofd aan.

In de oostelijke kamer ziet U het reliëf van de dierenriem van Dendera, een afbeelding van de hemel met de twaalf tekens van de dierenriem. Het origineel bevindt zich in het Louvre in Parijs.

Het tempeldak biedt een mooi uitzicht over de omgeving en het hele tempelgebied:

In het zuiden ziet U een kleine Isistempel uit de tijd van Augustus en het schilderachtige heilge meer, omgeven door palmen (tegenwoordig staat het meer leeg en groeien er zelfs palmen in het bassin, dat vroeger het meer was), ten noorden van de tempel ziet U de kleitichelresten van het Sanatorium, een soort tempelkliniek, twee zogenaamde mammisi en kapellen om de goddelijke oorsprong van de koning te vieren en de ruines van de koptische basiliek uit de vijfde eeuw.

Bron voor bovenstaand artikel: Nelles Guides: Egypt

Abydos.

EG-AB-SI-00002
Seti I tempel in Abydos

Lokatie: Gouvernement Sohag, 46 Km ten zuidwesten van Sohag, 10 Km ten westen van Al-Balyana, 100 Km ten noorden van Luxor.

Abydos, het centrum van de cultus van Osiris, de god van het dodenrijk, was de heiligste plaats van alle Egyptische steden ten tijde van de farao’s.

Iedereen probeerde er tijdens zijn leven naartoe te reizen of hoopte er begraven te worden. Veel graven zijn beschilderd met voorstellingen van de overledene op zijn postume reis naar Abydos.

De traditie wil dat osiris, of in ieder geval zijn hoofd, hier werd begraven nadat hij vermoord werd door zijn broer Seth en zijn verminkte lichaam over het land verspreid was.

Abydos was een enorme ommuurde stad met verschillende oude begraafplaatsen, meren en tempels, waaronder de tempel van Osiris. Het weinige dat daar van over is, omvat de prachtige

Tempel van Seti I uit de 19e Dynastie. Deze secundaire dodentempel, één van de gaafste uit Egypte, werd tijdens het bewind van Seti I (1294 – 1279 v. Chr.) opgetrokken uit witte kalksteen. Hij bevat enkele van de mooiste basreliëfs uit het Nieuwe Rijk, veelal met de originele kleuren. Na de dood van zijn vader bouwde Ramses II (1279 – 1213 v. Chr.) zijn eigen tempel ten noorden van die van Seti I.

Er is nog maar een deel van over, maar dat staat wel bekend om zijn interessante hiërogliefen.

U betreedt de Seti-tempel na de eerste hypostylezaal. Het hoogtepunt zijn de bas-reliëfs in de tweede hypostylezaal, waarop Seti te zien is met Osiris en Horus.

Daarachter liggen zeven kapellen, gewijd aan de vergoddelijkte Seti I en de goden Ptah, Ré-Harachte, Amon, Osiris, Isis en Horus, die bijzonder zijn vanwege hun gekleurde reliëfs en verfijnde versieringen.

Elke kapel bevatte het beeld van de bark van de betreffende god, waaraan de hogepriesters dagelijks offers brachten.

Achter de tempel bouwde Seti I het Osireion (Osiris-graf) van enorme steenblokken. Het ligt nu gedeeltelijk onder water.

Bron voor beschrijving van Abydos: Capitool Reisgidsen: Egypte.


Meer over de monumenten vindt u hier.


Like or share this page on Facebook